Brezplačna poštnina z nakupom nad 45€

E-mail

etnoinkas@gmail.com

Telefonska številka

040 803 139

Naslov

2205 Zgornja Kungota

Loading...

Lutka – Gvatemala

7,00 

Gvatemalska punčka (“La Muneca Quitapena” kar v prevodu pomeni punčka, ki odvzame žalost).

velikost: 5 cm

Material : bombaž

Poreklo: Gvatemala

Šifra: 000100 Kategorija:

Guatemalska lutka oziroma punčka, znana tudi kot “La Muñeca Quitapena,” je priljubljena lutka narejena po navdihu ljudske zgodbe, ki izvira iz kulture majev v Gvatemali.

LEGENDA

Zgodba govori o tem, da je nekoč obstajala majevska princesa, ki je bila žalostna in ponoči ni mogla spati. Njen oče, kralj, je poskušal storiti vse, da bi jo osrečil, vendar nič ni pomagalo. Nekega dne je prišel v kraljestvo modri starček in princesi podaril punčko iz lesa, koruznih luščin in blaga. Povedal ji je, da je punčka posebna in ima moč odvzeti vse njene skrbi in žalosti, da bi lahko mirno spala.

Princesa je punčko vzela v posteljo in kmalu zaspala. Od tistega dne naprej je punčka postala njena stalna spremljevalka, princesa ji je zaupala vse svoje težave in skrbi. Punčka je poslušala in absorbirala vso njeno bolečino, princesi pa je omogočila, da je našla mir in srečo.

Legenda o Guatemalski punčki je postala simbol upanja in tolažbe za ljudi v Gvatemali, še posebej med staroselci. Verjamejo, da ima punčka moč odvzeti skrbi in žalosti ter zagotoviti tolažbo tistim, ki jo potrebujejo. Tradicija izdelovanja in dajanja Guatemalskih punčk še vedno živi v Gvatemali, pogosto pa jih uporabljajo za pomiritev otrok, ki so žalostni ali se borijo s tesnobo.

Nekaj zanimivosti o Gvatemalski punčki:
  1. Ime punčke “La Muneca Quitapena” pomeni “punčka, ki odvzame žalost.”
  2. Punčke so izdelane iz lesa, koruznih luščin ali blaga in nitk ter okrašene z barvnimi trakovi in drugimi okraski.
  3. Guatemalske punčke so tudi del tradicionalnih obredov in praznovanj v Gvatemali, kot je na primer praznik Día de los Muertos (dan mrtvih).
  4. Verjame se, da punčke odvzamejo skrbi in žalost, zato jih ljudje pogosto dajejo otrokom, ki se borijo s tesnobo ali žalostjo.
  5. Obstaja legenda, da punčke ponoči hodijo po sobah, da zberejo skrbi in žalosti ljudi, ki spijo, in jih nato odnesejo stran.
  6. Punčke so tudi priljubljen motiv v umetnosti in literaturi Gvatemale.

Najbolj priljubni produkti

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.